Samosa

Suroviny – těsto: 280g mouky (z toho asi 2/3 hladké pšeničné, 1/3 cizrnové – nemusí být, ale samosy jsou lepší), 100 ml teplé vody, 2 lžíce oleje, sůl

Suroviny – zeleninové samosy: cibule, brambory, mrkev, hrášek

Suroviny – kuřecí samosy: cibule, kuřecí maso

Koření: kari, garam masala nebo římský kmín, chilli

Samosa je pečený nebo smažený knedlíček, který si můžeme naplnit jakoukoli náplní, například zeleninovou nebo kuřecí. Ale jsou i jehněčí samosy.

Smícháme suroviny na těsto tak, aby se nelepilo na prsty, v případě potřeby přidáme mouku nebo vodu. Těsto necháme půl hodiny uležet.

Na směs do zeleninových samos osmažíme nakrájenou cibuli. Uvaříme mrkev a brambory a nakrájené na kostičky přihodíme k osmažené cibuli. Přisypeme hrášek (rozmražený nebo z konzervy). Přilijeme cibulové pyré a přisypeme kari, garam masalu a chilli.

Na směs do masových samos osmažíme cibuli a kuřecí maso nakrájené na malé kostičky. Přilijeme cibulové pyré a přisypeme kari, garam masalu a chilli.

Uleželé těsto na samosy rozválíme na tenkou placku a rozkrájíme na části cca 15x15cm. Do prostředka těchto částí vykydneme směs a zabalíme. Položíme na pečící papír, dáme do trouby a pečeme do zlatova, což vychází asi na 20 minut při200°C.

Raita je jogurtová omáčka. Do čtvrt kila jogurtu vymačkáme půl citronu, trochu osolíme a přisypeme mletý římský kmín. Můžeme přidat i nastrouhanou okurku nebo ředkvičku. Když si do toho namočíme samosy, nejsou tak suché.