Jedná se o jednoduchý, ale geniální základ (zahušťovadlo) omáček. Cibuli nakrájíme na plátky a několik minut povaříme, až změkne. Slijeme přebytečnou vodu (čím méně vody necháme, tím budeme mít hustší základ omáčky) Pak cibuli rozmixujeme tyčovým mixérem – proto je potřeba nějakou vodu nechat. A to je vše, potom už jen cibulové pyré nalijeme do indického jídla, které právě vaříme. Mimochodem poctivý guláš se také zahušťuje jen cibulí, která se smaží a pak rozvaří (nemixuje, protože guláš se dělá déle). Poctivý guláš, zrovna tak jako poctivá indická omáčka, se nezahušťuje moukou!!!
Pozor, cibulové pyré může někdy zhořknout, není mi bohužel příliš jasné proč. Může se to stát pokud ho dlouho vaříme, pokud dlouho smažíme česnek nebo zázvor, prý pomáhá odkrojit tu část cibule se zelenějšími slupkami v místě, odkud začíná klíčit. Pokud znáte i jiné příčiny, proč cibulové pyré může zhořknout, napište mi prosím.